dimecres, 13 de maig del 2009

La sardana AL MESTRE PUIGFERRER de Josep Coll guanya la 20ª edició de La Sardana de l’Any

Perpinyà acollirà la final d'aquest certamen, el maig de 2010

Accents gironins per a una final d'horitzons d'ampli abast en la gala celebrada a l'Auditori de Girona, el 9 de maig a la tarda, per a proclamar la peça musical mereixedora d'ostentar el títol de La Sardana de l'Any. El compositor i tenorista Josep Coll ha guanyat aquest guardó de popularitat amb els vots de 327 persones del públic assistent al concert, atorgats a la seva sardana titulada “Al mestre Puigferrer”.
Un reconeixement de més d'un terç dels assistents al concert gironí, reblat també pels responsables dels 34 mitjans de comunicació d'arreu de Catalunya que han col·laborat en la divulgació de les eliminatòries de la 20ª edició d‟aquest certamen que promou la Federació Sardanista i que han determinat que aquesta mateixa sardana de Josep Coll obtingués també el Trofeu Federació.
El primer accèssit de La Sardana de l'Any l'ha obtingut la peça titulada “Foment de Prada de Conflent” del recentment traspassat Josep Solà, amb un total de 151 vots. I el segón accèssit l'ha aconseguit Carles Santiago amb la seva sardana “La plaça del paraigües”, amb 116 vots.
Però enguany, el palmarès de La Sardana de l'Any s'ha ampliat, obrint-se a la participació dels oients de les diferents emissores i mitjans que han transmès el concert de cloenda del certamen, els quals han pogut votar per mitjà de missatges SMS. Per primera vegada, La Sardana de l'Any ha tingut una participació no presencial, en el lloc de celebració del concert final del certamen. Un 27% dels vots de telefonia mòbil han decidit l'atorgament del Trofeu Sardamòbil a la sardana “Onades daurades a Palamós”, de Xavier Cassanyes.
Brillant és el qualificatiu que correspon a la gala gironina de La Sardana de l'Any, del 9 de maig. Un operatiu que ha funcionat com un engranatge de precisió, des dels presentadors Rut Martínez i Josep Baiges, fins a l'equip que ha fet l'escrutini dels vots, integrat per col·laboradors de la Federació Sardanista de Catalunya i de les entitats Amics de la Sardana Terranostra de Girona i Agrupació de Sardanistes de Caldes de Malavella, passant pel nombrós públic arribat d'arreu del país amb els seus màxims responsables i representants de l'Ajuntament de Girona, del Govern de la Generalitat i del Parlament de Catalunya.
Però si la festa ha estat brillant, la part artística de l'acte ha estat excepcional. L'Auditori de Girona ha estat una magnífica caixa de ressonància per a les melodies de les 10 sardanes finalistes de La Sardana de l'Any, d'un notable nivell artístic i amb una bona execució musical per part de les Cobles La Bisbal Jove i Ciutat de Girona, sota la batuta de Marcel Sabaté.
La segona part del concert, a càrrec de l'Orquestra de l'Acadèmia del Gran Teatre del Liceu i de la Cobla Ciutat de Girona, dirigides per Salvador Brotons, amb Jordi Molina com a solista de tenora, ha aconseguit l'entusiasme dels assistents.
La dimensió simfònica d'aquesta vetllada s'ha iniciat amb “L'Aplec” una interessant i poc divulgada composició d‟Agustí Bornunyó per a gran orquestra; i ha prosseguit amb l'estrena d‟una obra de Marc Timón titulada “Cançó de bressol per a fer adormir la guerra”. El públic ha premiat amb una gran ovació la interpretació d'aquesta obra per a orquestra simfònica, cobla i rapsode que evidencia les dots creatives del jove músic empordanès Marc Timón, amb un gran treball que comunica sensacions i sentiments a través d'un llenguatge musical expressiu i contundent, dúctil i vibrant.
L'obra "Concert catalanesc" de Salvador Brotons ha reblat el clau de la festa musical del certamen La Sardana de l'Any. Una composició, en tres temps, amarada d'evocacions de temes musicals catalans amb una gran càrrega simbòlica i emotiva, magistralment estructurada per Salvador Brotons en una versió ampliada per a orquestra simfònica, cobla i tenora solista. Els aplaudiments d‟un públic posat dempeus han rebut aquesta interpretació amb entusiasme, avalant el projecte de portar aquesta obra a la ciutat americana de Vancouvert aquest mateix mes de maig en una magnífica oportunitat d'exportar la música catalana més enllà de les nostres fronteres.
La Federació Sardanista de Catalunya ha donat a conèixer que la final de la propera edició de La Sardana de l'Any se celebrarà el dia 15 de maig de 2010 al Palau de Congressos de Perpinyà. De moment, però, ha posat a l'abast de tothom la possibilitat novedosa de descàrrega de tons de les deu sardanes finalistes de La Sardana de l‟Any 2008, presentades a Girona, per mitjà de missatges SMS enviats al número 7442 amb la paraula FINALISTA seguida del número de la sardana que hom es vulgui descarregar d'acord amb l'ordre d'interpretació a l'Auditori de Girona. Aquest servei està disponible només per a mòbils preparats per a descàrrega de sonitons reals (mp3). El preu del missatge és de 1,20 euros.

10 de maig de 2009